Karczoch to roślina, która pozyskuje ostatnio dużą popularność. Sięgamy po nią coraz częściej nie tylko ze względu na jej znakomite walory smakowe czy wizualne, ale także ze względu na jej lecznicze działanie na organizm człowieka. Jak spożywać karczocha i jakie ma on właściwości?

Czym jest karczoch?

Karczoch znany jest od czasów starożytnych i już wtedy wykorzystywany był w celach leczniczych. Dziś karczochy uprawia się głównie we Włoszech i w Hiszpanii, jednak spożywane są chętnie na terenie całej Europy, także w Polsce. Roślinę tę z łatwością można rozpoznać ze względu na jej charakterystyczne kwiaty o fioletowej barwie. Wiele osób chwali sobie smak karczocha, który niekiedy porównywany jest do szparagów. Niektórzy wyczuwają w nim także nutę orzechową.

Lecznicze właściwości karczocha

Karczoch wykazuje właściwości, które wspomagają wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Główną substancją czynną tej rośliny jest cynaryna. Ma ona dobry wpływ przede wszystkim na nasz układ pokarmowy, ponieważ wspomaga działanie wątroby, a dodatkowo przyspiesza procesy trawienne. Dzięki temu polecany jest osobom, których celem jest zrzucenie nadprogramowych kilogramów (szczególnie, że karczoch jest mało kaloryczny). Powinni go stosować także ci, którzy zmagają się na co dzień ze wzdęciami oraz zaparciami. Spożywanie karczocha może znacznie zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto roślina ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn dzięki swojemu działaniu moczopędnemu.

Jak przyrządzać karczocha?

Karczochy coraz częściej goszczą na polskich stołach. Te, które kupić możemy w naszych sklepach pochodzą zazwyczaj z Włoch, gdzie sezon na nie rozpoczyna się wczesnym latem, a kończy późną jesienią. Roślinę tę zbiera się jeszcze przed jej zakwitnięciem. Jeśli główka karczocha jest otwarta i ma ciemną barwę, oznacza to, że zakwitła, a wtedy karczochy są już niejadalne. Karczochy mogą stanowić samodzielne danie (najczęściej przystawkę), ale mogą być także doskonałym dodatkiem do posiłku. Najczęściej gotuje się serca karczocha (w tym celu należy usunąć z rośliny łodygę oraz najbardziej zewnętrzne, twarde liście). Pamiętajmy, że w środku karczocha znajduje się charakterystyczny puszek, który jest niejadalny. Serce karczocha gotujemy w osolonym wrzątku.

Suplementy diety z karczochem

Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety, które zawierają wyciąg z karczocha. Zaleca się ich stosowanie przede wszystkim osobom, które walczą z problemami trawiennymi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu suplementów diety z karczochem istnieje duża szansa na pozbycie się uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Preparaty z wyciągiem z karczocha możemy kupić w aptece bez recepty. Najbardziej polecane to na przykład Swanson Artichoke, Jarrow Formulas Artichoke czy Now Foods Artichoke Extract. Pamiętajmy jednak, że tak jak w przypadku każdego suplementu diety, tak i przy preparatach zawierających ekstrakt z karczocha konieczna jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem lub farmaceutą.