Grzybica pochwy to dolegliwość, która wywołuje dyskomfort nie tylko fizyczny, ale także psychiczny. Jej najczęstsze objawy to uczucie swędzenia, pieczenia i zmiana wydzieliny z pochwy. Czy zakażenie drożdżakami można wyleczyć dietą? Jakie produkty warto spożywać, a czego lepiej unikać?

Grzybica pochwy – co warto wiedzieć?

Grzybica pochwy nazywana jest inaczej kandydozą, drożdżycą lub drożdżakowym zapaleniem pochwy. Jest to bardzo powszechna i często nawracająca przypadłość, która może być przenoszona drogą płciową. Infekcja ta występuje u kobiet w każdym wieku.

Najbardziej rozpoznawalne objawy grzybicy pochwy to pieczenie, swędzenie oraz podrażnienie w okolicy pochwy i sromu. Pojawia się także charakterystyczna wydzielina o białym kolorze i grudkowatej konsystencji.

Przyczyny i zapobieganie grzybicy pochwy

Główną przyczyną rozwoju grzybicy pochwy jest zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej występującej w okolicach pochwy i sromu. Kiedy naturalnie występujące w pochwie pałeczki kwasu mlekowego, mikroorganizmy i dobre bakterie zostają zniszczone, niezwykle łatwo o rozwój bakterii i grzybów. Grzybica pochwy najczęściej wywołana jest obecnością drożdżaków Candida albicans.

Pierwszą zasadą zapobiegania grzybicy pochwy jest prawidłowa higiena oparta na regularnym (optymalnie 2 razy dziennie) podmywaniu się i używaniu wyłącznie własnych rzeczy osobistych (np. ręcznik, kostium kąpielowy, bielizna). Do mycia najlepiej używać preparatów o pH możliwie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego środowiska pochwy.

Należy dbać o odporność, a w sytuacji jej osłabienia (np. podczas antybiotykoterapii) zastosować probiotyki.

Grzybica pochwy – jak się odżywiać?

Pacjentki często nie mają świadomości, że jedną z przyczyn grzybicy pochwy może być także nieodpowiednio skomponowana dieta. Sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na odczuwane dolegliwości – także na stan flory bakteryjnej i skłonności do namnażania się grzybów w obrębie pochwy i sromu. Kilka zmian w odżywianiu, które warto wypróbować to:

  1. Eliminacja cukrów prostych

Cukry proste sprzyjają bytowaniu grzybów w naszym organizmie, szczególnie gdy spożywamy ich zbyt dużo. W momencie osłabienia chorobotwórcze drobnoustroje namnażają się, wywołując infekcję pochwy. Eliminacja lub zmniejszenie ilości dostarczanych cukrów prostych (obecnych m.in. w słodyczach) może działać wspomagająco w leczeniu lub zapobieganiu nawrotom grzybicy pochwy.

Produkty, z których warto zrezygnować to: białe pieczywo, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje oraz słodzona kawa i herbata.

  1. Naturalny nabiał – to jest to!

Zsiadłe mleko, maślanka, kefir oraz jogurty naturalne zawierają kwas mlekowy, który jest źródłem cennych probiotyków. Należy jednak unikać produktów dosładzanych, np. jogurtów smakowych. Postaw na naturalność, a Twój organizm Ci podziękuje.

  1. Kiszonki – naturalny probiotyk

Kiszona kapusta lub kiszone ogórki to naturalne źródło kwasu mlekowego. Włączenie ich na stałe do jadłospisu może być pomocną praktyką w profilaktyce grzybicy pochwy.