Miód manuka zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje dobroczynne dla naszego organizmu cechy. Miód ten wykazuje bowiem właściwości silnie prozdrowotne i tym wyróżnia się spośród innych miodów. Jak działa miód manuka i jak go stosować, aby w pełni wykorzystać jego potencjał?
Jak smakuje miód manuka?
Miód manuka to w dosłownym tłumaczeniu miód z drzewa herbacianego. Miód ten produkowany jest dzięki krzewom manuka, które rosną w Nowej Zelandii. Miód manuka posiada dość specyficzny smak. Nie jest on bowiem tak słodki, jak niektóre innego rodzaju miody. Wyczuwalna jest w nim bowiem delikatna nuta goryczy, jednak wiele osób bardzo ceni sobie ten smak i z chęcią spożywa tego rodzaju miód.
Miód manuka – właściwości
Miód manuka wykazuje bardzo wiele właściwości, które korzystnie wpływają na cały nasz organizm. Przede wszystkim miód ten ma bardzo dobry wpływ na cały nasz układ pokarmowy. Dzięki regularnemu stosowaniu tego miodu pozbędziemy się uciążliwych gazów, ponieważ miód manuka reguluje florę bakteryjną naszych jelit. Może on przyczynić się także do leczenia wrzodów, refluksu czy zespołu jelita wrażliwego. Miód manuka wykazuje również silne właściwości przeciwbakteryjne, dlatego też stosuje się go często w przypadku różnorodnych infekcji spowodowanych właśnie przez bakterie. Miód ten opóźnia również procesy starzenia. Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na gojenie się ran, a także może przyczynić się do skutecznego zwalczania zmian trądzikowych. Dzięki regularnemu stosowaniu miodu manuka możemy podnieść znacznie odporność naszego organizmu. Poleca się spożywanie tego miodu także osobom, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym.
Jak stosować miód manuka?
Miód manuka może być stosowany w różnych formach. Jeśli chcemy w pełni korzystać z jego prozdrowotnych właściwości, najprostszym rozwiązaniem będzie spożywanie codziennie 2-3 łyżeczek tego produktu. Najlepiej działać będzie, jeśli będziemy to robić każdego ranka, jeszcze przed zjedzeniem czegokolwiek. Wiele osób wykorzystuje ten miód jako dodatek do napojów. Najbardziej popularne jest dodawanie miodu manuka do wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Smacznym napojem jest także ciepła herbata z dodatkiem miodu manuka, jednak pamiętajmy o tym, aby herbata nie była zbyt gorąca, ponieważ za wysoka temperatura powoduje utratę dobroczynnych właściwości miodu. Ze względu na właściwości przeciwtrądzikowe oraz przyspieszające gojenie się ran, miód manuka stosowany jest także bezpośrednio na skórę zranioną bądź pokrytą niedoskonałościami.