Plusy i minusy garnków miedzianych

Kuchnia jako miejsce spotkań całej rodziny przy posiłkach często jest sercem domu. To tu gotujemy posiłki dla swoich najbliższych, warto więc wyposażyć kuchnię w odpowiednie sprzęty, tak oby gotowanie było przyjemnością, a posiłki były zdrowe. Podpowiadamy czym kierować się przy wyborze garnków.

Naczynia miedziane – chwilowa moda czy zdrowe gotowanie?

Naczynia miedziane są coraz szerzej dostępne na rynku, mają też grono zarówno przeciwników jak
i zagorzałych zwolenników. Miedź znalazła szerokie zastosowanie w wyposażeniu naszych kuchni. Sklepowe półki oferują asortyment od kubków czy misek, po wysokiej jakości garnki. Naczynia miedziane mogą być wykorzystywane jako filtr do wody. Po wlaniu wody należy odstawić na około 6-8 godzin — miedź usuwa z wody chlor, oraz bakterie, a nawet pleśń i grzyby. Dodatkowo woda zostanie wzbogacona o jony miedzi, które mogą zapobiegać stanom zapalnym i regulować funkcjonowanie układu trawiennego. Artykułu dotyczące naczyń miedzianych wskazują też na negatywne działanie miedzi, jednak bez nadmiernego poboru tego pierwiastka — a taki przy gotowaniu nie występuje — nie musimy się tym szczególnie martwić.

Wady i zalety garnków miedzianych – czyli warto je kupić?

Naczynia miedziane, garnki czy patelnie są droższe od innych produktów oferowanych na rynku, jednak długa lista zalet, sprawia, że jest to opłacalna inwestycja.

Do zalet takiego wyposażenia kuchni należą:

  • odporność — garnki i naczynia miedziane są wysoce odporne na uszkodzenia, porysowania czy wgniecenia, co sprawia, że są długoterminowym zakupem;
  • wykonanie ze zdrowego i bezpiecznego surowca — gotowanie w naczyniach miedzianych ma działanie prozdrowotne;
  • dobre przewodzenia ciepła — garnki miedziane równomiernie rozprowadzają ciepło i szybko się nagrzewają;
  • higiena — łatwość utrzymania garnków w czystości;
  • wszechstronność wykorzystania – można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek;
  • zachowanie właściwej formuły jedzenia — miedź nie wytwarza zapachu i nie przekazuje jej do gotowanych produktów;
  • estetyczny i elegancki wygląd.

Naczynia miedziane są inwestycją wymagającą większych nakładów finansowych, jednak przy odpowiedniej pielęgnacji posłużą nam przez lata. Minusem może też być większa w stosunku do innych materiałów waga oraz brak możliwości mycia w zmywarce.

Jak dbać o naczynia miedziane?

Kupując garnki i naczynia wykonane z miedzi, warto dowiedzieć się jak prawidłowo o nie dbać, tak by służyły nam jak najdłużej. Najważniejszą zasadą jest prawidłowe mycie. Miedziane tworzywa czyścimy przy użyciu delikatnych środków myjących, ręcznie, unikając przy tym tarcia szorstkimi czy drucianymi materiałami. Przypalenie i trudniejsze czy tłuste zabrudzenia usuwamy, nalewając do naczynia wodę
z płynem do naczyń i podgrzewając. Dbając o względy estetyczne zewnętrznej strony garnków, warto stosować specjalne preparaty, pasty oraz mleczka do polerowania powierzchni miedzianych.